Odstříkané mateřské mléko vydrží mnohem déle ...
... při pokojové teplotě, nebo uskladněné v lednici, či v mrazničce než se uvadí v různých zdrojích. Výsledkem těchto doporučení je, že se mnoho mateřského mléka vylévá naprosto zbytečně. Pokud maminka odstříkává mléko pro dokrmení svého miminka, může jej ponechat při pokojové teplotě nejméně do dalšího kojení, kdy mléko přidá ideálně laktační pomůckou svému miminku. Jestliže maminka sbírá mléko během celého dne, může slévat jednotlivé dávky a pak je spotřebovat nebo zamrazit. Někdy se stane, že mléko při rozmražení zhořkne. To proto, že mléko obsahuje enzymy, které ho štěpí a "tráví" ještě dříve, než ho miminko vypije. A tento proces mění chuť mléka. Miminko ho maminka může podat. Podobnou chuť mají umělá mléka se štěpenou (hydrolizovanou) bílkovinou. Pokud chceme změně chuti mléka předejít, je dobré jej před zmrazním pasterizovat - to znamená na velmi krátkou dobu zahřát na 60 stupňů a pak velmi rychle zchladit a poté jej zmrazit